Prin numeroasele posibilitati de a utiliza in ziua de azi diverse resurse si surse de energie regenerabile, in special in ceea ce priveste energia solara, a devenit mult mai usor nu doar pentru institutii si companii sa se adapteze la utilizarea acestora si astfel reducerea costurilor de energie dar si a persoanelor fizice, achizitia si instalarea de sisteme fotovoltaice fiind acum mai accesibile ca niciodata iar aceste sisteme din ce in ce mai eficiente.
Exista astfel mai multe programe guvernamentale, adoptate in fiecare tara, prin care atat persoanele fizice cat si cele juridice pot obtine de la stat subventii sub forma de bani prin care sa poata achizitiona, monta si pune in functiune astfel de sisteme. Cele mai cunoscute sunt programele Casa Verde si cel Electric Up. In timp ce Casa Vedere este cel destinat persoanelor fizice, prin care se pot obtine pana la 20 000 de lei, insumand deja 90% din valoarea totala a unui sistem, programul Electric Up le furnizeaza firmelor sume de pana la 100 000 de Euro in scopul instalarii de sisteme fotovoltaice dar si statii de incarcare pentru automobile hibrid si electrice.
Sa incepem insa cu aspectele de baza, adica cu prezentarea elementelor unui astfel de sistem, pentru cei ce nu le cunosc dar vor sa afle mai multe despre ele. Sistemele fotovoltaice sunt sisteme care transformă energia luminii solare în energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice. Acestea sunt compuse din mai multe componente, cum ar fi panourile fotovoltaice, invertorul, acumulatorii și echipamentul de montaj.
Panourile fotovoltaice sunt dispozitive care convertește energia luminii solare în energie electrică prin intermediul efectului fotovoltaic. Acestea sunt compuse din celule fotovoltaice realizate din materiale semiconductori precum siliciul. Atunci când lumină solară este absorbită de celule, electronii sunt eliberați și sunt atrași spre polii opuși ai dispozitivului, generând astfel un curent electric.
Invertorul este un dispozitiv care converteste curentul continuu produs de panourile fotovoltaice în curent alternativ, care este utilizat în rețeaua electrică.
Acumulatorii sunt dispozitive care stochează energia electrică produsă de panourile fotovoltaice pentru a o putea utiliza atunci când nu există lumină solară sau atunci când consumul de energie electrică depășește producția.
Echipamentul de montaj este utilizat pentru a fixa panourile fotovoltaice pe acoperiș sau în teren și pentru a le conecta la invertor și la rețeaua electrică.
Sistemele fotovoltaice sunt utilizate pentru a produce energie electrică pentru case, clădiri comerciale și alte aplicații. Ele pot fi conectate la rețeaua electrică locală pentru a furniza energie electrică către consumatori sau pot fi utilizate pentru a încărca baterii pentru a furniza energie electrică în zone fără acces la rețeaua electrică. Sistemele fotovoltaice sunt o sursă de energie nepoluantă și regenerabilă și contribuie la reducerea dependenței de combustibilii fosili și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Ca si in cazul unei locuinte, si pentru o firma se pot alege atat sisteme off-grid, care sa nu fie legate la reteaua de distributie nationala, dar si sisteme on-grid, care sa fie legate la retea si care sa furnizeze in aceasta surplusul de energie electrica produs si neutilizat. Nu mai este nevoie astfel de sisteme de acumulatori in care curentul sa fie stocat pentru utilizare ulterioara ci mai degraba, cand nu este produsa suficiente energie de catre sisteme, se trece la utilizarea cele clasice, din retea. Avand insa perioade in care in retea se introduc cantitati constante de energie, rareori vorbim despre pierderi financiare in acest sens pentru ca se foloseste deseori chiar cantitatea de energie furnizata in retea.
Programul Electric UP este un program guvernamental lansat în România în anul 2020 pentru a sprijini dezvoltarea sectorului energiei regenerabile și pentru a promova utilizarea surselor de energie regenerabilă în sectorul rezidențial și al microîntreprinderilor.
Programul se adresează persoanelor fizice și juridice care doresc să investească în instalarea de sisteme de producție de energie electrică din surse regenerabile, cum ar fi panourile fotovoltaice, turbinele eoliene sau sistemele hibrid.
Programul Electric UP oferă sprijin financiar pentru acoperirea unei părți din costul instalării de sisteme de producție de energie electrică din surse regenerabile, prin intermediul unor subvenții și a unor dobânzi reduse pentru împrumuturi. De asemenea, programul oferă suport tehnic și consultanță pentru proiectarea și implementarea sistemelor de producție de energie electrică din surse regenerabile.
Programul Electric UP are drept obiectiv creșterea capacității de producție de energie electrică din surse regenerabile în România și reducerea dependenței de sursele de energie poluante și neregenerabile.
Asadar, prin programul ElectricUp – Ministerul Energiei are posibilitatea de a ne pune la dispozitie solutiile prin care sa obtinem atat subventiile necesare cat si ajutor specializat in ceea ce priveste instalarea si punerea in functiune a sistemelor.
Aceste programe sunt sustinute si de cei de le MGM Energo, un grup de firme ce activeaza in sectorul energetic la nivel international, inca din anul 2008. Prin intermediul lor se pot accesa programele mai sus mentionate si in acelasi timp, ei se pot ocupa de toate aspectele necesare, de la documentatie si proiectare pana la instalare si mai apoi mentenanta a sistemelor, un aspect la fel de important in timp, dat fiind faptul ca praful si alte elemente pot scadea eficienta unui panou fotovoltaic.
Atestati ANRE si detinand mai multe standarde ISO, ei sunt cea mai buna alegere in ceea ce priveste serviciile din domeniul energetic, atat pentru persoane fizice cat si juridice, avand experienta dar si dotarile necesare pentru numeroase tipuri de lucrari.