Tu stii de unde provinde romul ?

Barbados, micuta insula paradis din Caraibe, a oferit lumii multe cadouri semnificative si memorabile. Imediat imi vin in minte legendele recordului de cricket Sir Gary Sobers si Rihanna, muzician international si mogul de afaceri. Cu toate acestea, multe laude trebuie aduse si insulei pentru ca a dat viata satisfactiei lichide numita rom. Istoria romului Barbados, productia de rom si comertul sau, este strans legata de istoria insulei Caraibe. Pentru a intelege pe deplin relatia, vom intoarce paginile timpului inapoi in secolul al XVII-lea, cand englezii au ajuns pe insula.

In 1625, capitanul Powell a dat peste Barbados in timpul calatoriilor sale mondiale si si-a dat seama ca Barbados va fi un plus valoros pentru Imperiul Britanic. Fratele capitanului, impreuna cu 80 de membri ai echipajului si 10 sclavi s-au intors pe insula si au revendicat-o in numele regelui James I in 1627. Astazi, exista un monument in Holetown St. James, aproape de locul unde au debarcat englezii, care comemora evenimentul istoric.

Initial, primii colonisti englezi credeau ca insula are conditiile ideale pentru a cultiva culturi precum tutun si bumbac; cu toate acestea, acest lucru s-a dovedit a nu avea succes. Intr-un efort continuu de a folosi insula Barbados ca refugiu agricol, englezii s-au indreptat catre omologii lor olandezi, care au facut progrese timpurii semnificative in propagarea trestiei de zahar. Asadar, in 1637, plantele de trestie de zahar au ajuns pe insula din colonia olandeza din Brazilia si apoi s-a recunoscut ca Barbados si trestia de zahar erau o pereche perfecta. Productia de trestie de zahar a devenit punctul central al insulei, deoarece a devenit evident ca produsul sau secundar, zaharul, era o marfa foarte profitabila. Cu ajutorul suplimentar din partea evreilor cu tehnologia morilor de vant, Barbados era pe cale sa devina un magistral in comertul cu trestie de zahar.

Barbados Rum, totusi, nu a participat la cresterea rapida a popularitatii si la profiturile economice care au fost caracteristice trestiei de zahar. Inainte de boom-ul zaharului, productia de rom Barbados era la o scara microscopica si nesofisticata. Aceasta productie era exclusiv pentru consumul local in randul plantatorilor care ii dadusera numele de „Kill-Devil”. Din titlul de rau augur, se poate concluziona ca bautura nu era la fel de rafinata si de calitatea inalta pe care o are acum. a servit scopului intoxicatiei rapide, ceea ce a dus la popularitatea sa in crestere. De-a lungul timpului, progresele in rafinament si productie, precum si cresterea cererii, au dus la nasterea industriei de rom din Barbados. Pasionatii de aceste bauturi spirtoase pot achizitiona o sticla de Doorly’s 12 de la 24drinks.ro la un pret super avantajos.

Procesul de transformare a trestiei de zahar in rom Barbados incepe cu recoltarea trestiei de zahar – Un proces dezastruos, care a alimentat ulterior si infamul comert cu sclavi. Trestia recoltata a fost apoi macinata folosind tehnologia morii de vant introdusa de evrei pe insula. Aceasta metoda a fost menita sa extraga sucul dulce. Sucul a trecut apoi printr-un proces de fierbere pentru a forma zahar. Deseurile sau substanta ramasa dupa fierbere sunt ceea ce se numeste melasa – O substanta groasa si intunecata care este ingredientul principal in procesul de fabricare a romului. Este de remarcat faptul ca pe unele insule, in special cele din Indiile de Vest franceze, romul este facut direct din sucul de trestie de zahar.

Cu toate acestea, in Barbados si in majoritatea altor tari producatoare de rom, este utilizata metoda care implica melasa. Se adauga apa la melasa, iar daca faci un tur al facilitatilor Mount Gay, vei gasi primul si singurul put de apa care a fost sapat in anii 1700. Atunci se intampla magia, zaharurile din melasa sunt transformate in alcool in timpul procesului de fermentatie. Este apoi distilat folosind metode tinute aproape de cufarurile proprietarilor. Dupa aceasta, se pune in butoaie de stejar pentru invechire si distributie.

Inainte de inceputul secolului al XVIII-lea, povestea romului se baza pe dovezi anecdotice si pe folclor. Cu toate acestea, inregistrarile au plasat infiintarea primei distilerii de rom in anul 1703. A fost detinuta si operata de Mount Gay, ceea ce o face oficial cea mai veche distilerie comerciala de rom din lume. De-a lungul secolului al XVIII-lea, comertul cu rom a fost dominat si perfectionat de Barbados. Arta de a lua produsul secundar, melasa, si de a-l transforma in aur lichid s-a dovedit a fi foarte profitabila. Mount Gay se impusese drept lider si primul in comercializarea acestui proces. Initial numita Mount Gilboa, distileria a fost in cele din urma redenumita Mount Gay dupa Sir John Gay Alleyne, care a fost angajat sa gestioneze si sa avanseze procesul de distilare in era urmatoare. El a avut atat de succes la slujba lui, incat proprietarii au considerat ca era potrivit ca numele si mostenirea lui sa traiasca mai departe.

Din secolul al XVIII-lea si pana in prezent, Barbados a domnit suprem in afacerea cu rom. Acest lucru este evident din tavernele de pe malul apei si din magazinele de rom de pe insula, unde marinarii veneau din intreaga lume in cautarea norocului si a unei bauturi bune. In barurile hotelurilor si restaurantele fine dining, romul a ramas pe lista bauturilor obligatorii, fie in cocktail, fie direct din sticla.

Se spune ca numele „Rum” isi are originile chiar aici, in Barbados. In tavernele din orasul Bridgetown, capitala Barbados, marinarii se dedau prea mult cu lichidul, facand din viata o exuberanta zgomotoasa si incontrolabila. In plus, s-a sugerat, de asemenea, ca cuvantul ar fi putut proveni din „Rumbullion”, care era o bautura facuta din tulpini fierte de trestie de zahar.