Traverse universale – o alegere convenabila pentru a va transporta bagajele in siguranta

Daca va place sa mergeti in excursii cu masina, in camping sau in orice alta activitate care implica transportul bagajelor, stiti cat de important este sa aveti o modalitate sigura si securizata de a va transporta lucrurile. Barele transversale universale sunt o optiune excelenta pentru oricine doreste sa calatoreasca cu bagajele sale in siguranta si confort.

Barele transversale universale au mai multe avantaje fata de alte metode de transport al bagajelor. In primul rand, ele ofera o platforma sigura si stabila pentru bagajele. Atunci cand conduceti pe sosea, bagajele se pot deplasa si misca cu usurinta in portbagajul sau pe bancheta din spate a masinii, ceea ce poate fi periculos. Cu ajutorul barelor transversale universale, va puteti fixa cu usurinta bagajele in partea superioara a vehiculului, ceea ce reduce la minimum riscul ca acestea sa cada sau sa va deterioreze masina.

In al doilea rand, barele transversale universale va permit sa transportati o cantitate mai mare de bagaje decat ati putea incapea in portbagajul sau pe bancheta din spate a masinii dumneavoastra. Acest lucru este util mai ales daca plecati intr-o calatorie lunga sau calatoriti cu mai multe persoane. Cu ajutorul barelor transversale, puteti potrivi cu usurinta echipamentul de camping, echipamentul sportiv sau orice alte obiecte voluminoase in partea de sus a masinii dumneavoastra.

In cele din urma, barele transversale universale sunt versatile si pot fi utilizate cu diferite tipuri de vehicule. Indiferent daca aveti un sedan, un SUV sau un camion, puteti gasi bare transversale compatibile cu vehiculul dumneavoastra. Acest lucru inseamna ca nu trebuie sa cumparati un set separat de bare transversale de fiecare data cand va schimbati masina.

Exista mai multe tipuri de bare transversale universale disponibile pe piata, fiecare cu propriul set de avantaje si dezavantaje. Cele mai comune tipuri sunt barele transversale montate pe acoperis, barele transversale montate pe carlig si barele transversale montate in portbagaj.

Barele transversale montate pe acoperis sunt cel mai popular tip de bare transversale universale. Acestea se fixeaza pe acoperisul masinii cu ajutorul unor cleme, suruburi sau alte mecanisme. Acestea ofera o platforma stabila si sigura pentru bagaje si sunt compatibile cu majoritatea vehiculelor. Cu toate acestea, ele pot fi dificil de instalat si pot necesita ajutor profesionist.

Barele transversale montate pe atelaj se ataseaza la receptorul de atelaj al masinii si sunt usor de instalat si de indepartat. Ele ofera o platforma stabila pentru bagaje si sunt ideale pentru transportul obiectelor grele. Cu toate acestea, ele pot fi scumpe si pot necesita instalarea unui receptor de atelaj pe masina.

Barele transversale montate in portbagaj se ataseaza la portbagaj sau la usa din spate a masinii si sunt usor de instalat si de indepartat. Ele sunt usoare si portabile, ceea ce le face ideale pentru o utilizare ocazionala. Cu toate acestea, este posibil ca ele sa nu fie la fel de stabile ca alte tipuri de bare transversale si sa nu fie potrivite pentru obiecte grele.

Procesul de instalare pentru bare transversale universale pe masina va depinde de tipul de bare transversale pe care l-ati ales. Barele transversale montate pe acoperis necesita, de obicei, unele foraje si insurubari, ceea ce poate fi dificil pentru incepatori. Barele transversale montate pe atelaj si pe portbagaj sunt mai usor de instalat si pot fi realizate de majoritatea oamenilor.

Inainte de a incepe instalarea barelor transversale, asigurati-va ca ati citit cu atentie instructiunile si ca aveti toate uneltele necesare. Veti avea nevoie de o cheie, o surubelnita si, eventual, un burghiu.

Pentru a instala barele transversale montate pe acoperis, va trebui sa indepartati orice sine de acoperis sau garnitura existenta. Apoi, atasati barele transversale la acoperis folosind clemele sau suruburile furnizate. Asigurati-va ca barele transversale sunt distantate uniform si stranse bine.

Pentru a instala bare transversale montate pe carlig, va trebui sa atasati receptorul de carlig la masina, daca nu aveti deja unul. Apoi, atasati barele transversale la receptorul de atelaj cu ajutorul suruburilor furnizate. Asigurati-va ca barele transversale sunt la nivel si ca sunt stranse bine.

Pentru a instala barele transversale montate in portbagaj, va trebui sa atasati curelele la portbagajul sau la usa din spate a masinii dumneavoastra. Apoi, atasati barele transversale la curele folosind carligele sau clemele furnizate. Asigurati-va ca barele transversale sunt distantate uniform si stranse bine.

Pentru a asigura un transport sigur si securizat al bagajelor cu bare transversale universale, urmati aceste sfaturi:

 • Asigurati-va ca bagajele sunt distribuite uniform pe barele transversale.
 • Folositi corzi elastice, curele de legare sau plase de marfa pentru a va fixa bagajele pe barele transversale.
 • Verificati in mod regulat, in timpul calatoriei, strangerea barelor transversale si a curelelor.
 • Evitati sa depasiti capacitatea de greutate a barelor transversale.
 • Conduceti cu atentie si evitati opririle sau virajele bruste.
 • Verificati periodic bagajele pentru a va asigura ca acestea sunt inca bine fixate.

Pentru a va asigura ca barele transversale universale dureaza mult timp si functioneaza bine, trebuie sa le ingrijiti corespunzator. Iata cateva sfaturi pentru intretinerea si ingrijirea barelor transversale:

 • Curatati-va in mod regulat barele transversale cu apa si sapun pentru a indeparta murdaria si resturile.
 • Verificati in mod regulat strangerea suruburilor si a clemelor pentru a va asigura ca acestea sunt inca sigure.
 • Lubrifiati partile mobile ale barelor transversale cu spray de silicon sau cu alti lubrifianti.
 • Depozitati barele transversale intr-un loc uscat si racoros atunci cand nu le folositi.
 • Evitati sa va expuneti barele transversale la temperaturi sau conditii meteorologice extreme.

Cand vine vorba de transportul bagajelor, exista doua optiuni principale – utilizarea portbagajului masinii sau utilizarea barelor transversale. Desi utilizarea portbagajului masinii poate parea o optiune convenabila, aceasta are mai multe dezavantaje. In primul rand, poate fi dificil sa va incapa toate bagajele in portbagaj, mai ales daca calatoriti cu multe persoane sau cu obiecte voluminoase. In al doilea rand, bagajele  se pot deplasa si misca in portbagaj, ceea ce poate fi periculos in timpul condusului. In cele din urma, utilizarea portbagajului masinii poate reduce spatiul pentru picioare pentru pasagerii dumneavoastra.

Pe de alta parte, utilizarea barelor transversale ofera o platforma sigura si stabila pentru bagajele dumneavoastra. Aceasta va permite sa transportati o cantitate mai mare de bagaje decat ati putea incapea in portbagajul masinii dumneavoastra. De asemenea, reduce la minimum riscul ca bagajele sa se deplaseze sau sa cada in timpul condusului. In cele din urma, ofera mai mult spatiu pentru picioare pentru pasagerii dumneavoastra, ceea ce face calatoria mai confortabila.