Stocarea masinilor si a tractoarelor pe o perioada lunga de timp este un complex de masuri tehnice si organizatorice care urmarsc prevenirea si deteriorarea partilor componente ale masinilor si subansamblurilor pe toata perioada de inactivitate. Stocarea se va face in hale diferite, sub copertine si sub cerul liber, de pe suprafete ridicate, acolounde apa nu balteste. In acest caz este ideal sa fie acoperite cu prelate. In zonele respective nu se recomanda depozitarea de cereale pentru ca pot atrage rozatoare care pot deteriora grav piesele componente ale masinii.
Prima masura inainte de stocare este curatarea perfecta a componentelor utilajelor de pamant si de resturi vegetale si de reziduuri chimice. Curatarea se va face cu jet de apa sau cu aer sub presiune cu scopul de a indeparta toate impuritatile existente in cele mai ascunse colturi. Se poate folosi si apa cu sare pentru a nu ajunge la instalatia electrica. Pentru a schimba piese poti apela si la utilaje agricole in Judetul Mures.
Ce masuri specifice poti lua pentru motoarele de tractor si pentru masinile autopropulsate
Pentru a lua cele mai bune masuri de intretinere a utilajelor agricole este foarte important sa insisti pe curatarea radiatorului infundat. Se va schimba de asemenea uleiul si filtrele. Trebuie sa fie stranse suruburile pentru toat imbinarile. Ulterior se vor gresa toate punctele prevazute cu gresor si se va umple rezervorul cu motorina in scopul de a preveni condensul sau coroziunea. Curelele se slabesc, bateriile trebuie sa fie scoase, se vor curata bornele si se vor pastra in magazii, avand grija sa fie iar reincarcate. La Lecoimpex gasesti toate utilajele de care ai nevoie si materiale pentru intretinerea lor.
Ce masuri ar trebui sa iei pentru restul utilajelor?
Dupa ce sunt curatate utilajele ele trebuie sa fie revizuite si sa se schimbe piesele uzate. De asemenea, se vor strange foarte bine suruburile pentru toate imbinarile. Se va schimba vopseaua si se va retusa acolo unde este deteriorata. Partile care nu sunt vopsite sunt unse cu ulei si cu vaselina. Articulatiile trebuie sa fie corect gresate, curelele trebuie sa fie scoase si protejate cu lapte de var. Ulterior vor fi pastrate agatate pe perete in magazie.
Lanturile trebuie sa fie scoase, degresate si pastrate in vase cu motorina sau in vase cu ulei. Anvelopele trebuie sa fie protejate cu lapte de var cu scopul de a se preveni imbatanirea cauciucului. De asemenea, se supenda pe capre si nimic nu trebuie sa ramana pe sol direct. Se va reduce presiunea in pneuri si cilindri iar instalatiile hidraulice nu se lasa sub presiune. Geamurile se vor unge cu vaselina si se vor lipi cu ziare.
Combina se va demonta pentru a putea fi curatate foarte bine componentele, in special aparatul de teierat, casa sitelor si elevatoarele. Dupa spalarea cu apa se va porni combina si se va lasa sa functioneze 15 minute pentru a se indeparta apa. In cazul masinilor de stropit trebuie sa fie spalate foarte bine componentele pentru a elimina chimicalele – este ideal sa alegi cu atentie locul pentru spalare, inclusiv pompele unde se introduce antigelul.