Cand a aparut primul calculator?

ENIAC, prescurtarea de la Electronic Numerical Integrator and Computer, primul computer digital electronic programabil de uz general, a fist construit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de Statele Unite de fizicianul american John Mauchly, inginer american, Presper Eckert, Jr. si colegii lor de la Moore School of Electrical Engineering de la Universitatea din Pennsylvania care au condus un proiect finantat de guvern pentru a construi un computer complet electronic. Sub contract cu armata si sub conducerea lui Herman Goldstine, lucrarile au inceput la inceputul anului 1943 la ENIAC. In anul urmator, matematicianul John von Neumann a inceput consultari frecvente cu grupul.

Daca in prezent pe Dab It pot fi gasite numeroase tipuri de calculatoare sh usor de integrat in orice birou, in trecut, primul calculator era urias.

Ce specificatii avea primul calculator?

ENIAC a fost ceva mai putin decat un computer universal. Proiectat special pentru calcularea valorilor pentru tabelele de raza de artilerie, ii lipseau unele caracteristici care l-ar fi facut o masina utila in general. A folosit panouri pentru a comunica instructiunile catre masina; aceasta a avut avantajul ca, odata ce instructiunile au fost astfel „programate”, masina rula cu viteza electronica. Instructiunile citite de la un cititor de carduri sau alt dispozitiv mecanic lent nu ar fi putut tine pasul cu ENIAC-ul complet electronic. Dezavantajul a fost ca a durat zile pentru a reconecta masina pentru fiecare problema noua. Aceasta era o astfel de raspundere incat numai cu o oarecare generozitate putea fi numita programabila.

Cum au aparut sistemele de operare

Cu toate acestea, ENIAC a fost cel mai puternic dispozitiv de calcul construit pana in prezent. A fost primul computer digital electronic programabil de uz general. La fel ca motorul analitic al lui Charles Babbage (din secolul al XIX-lea) si computerul britanic Colossus al celui de-al doilea razboi mondial , avea ramificare conditionata — adica poate executa diferite instructiuni sau poate modifica ordinea de executie a instructiunilor pe baza valorii unor date. Acest lucru a oferit calculatorului ENIAC multa flexibilitate si a insemnat ca, desi a fost construit pentru un scop specific, ar putea fi utilizat pentru o gama mai larga de probleme.

ENIAC a fost enorm. A ocupat subsolul de 15 pe 9 metri al scolii Moore, unde erau aranjate cele 40 de panouri ale sale, in forma de U, de-a lungul a trei pereti. Fiecare panou avea aproximativ 2 picioare latime pe 2 picioare adancime si 8 picioare inaltime (0,6 metri pe 0,6 metri pe 2,4 metri). Cu peste 17.000 de tuburi de vid , 70.000 de rezistente, 10.000 de condensatoare, 6.000 de comutatoare si 1.500 de relee, a fost cu usurinta cel mai complex sistem electronic construit pana atunci. ENIAC a functionat continuu (in parte pentru a prelungi durata de viata a tubului), generand 174 de kilowati de caldura si necesitand astfel propriul sistem de aer conditionat.

Acesta si computerele ulterioare care folosesc tuburi vid sunt cunoscute ca computere de prima generatie. (Cu 1.500 de relee mecanice, ENIAC era inca in tranzitie la computere ulterioare, complet electronice.)

Terminat pana in februarie 1946, ENIAC costase guvernul 400.000 de dolari, iar razboiul pe care trebuia sa-i ajute sa-l castige s-a incheiat. Prima sa sarcina a fost sa faca calcule pentru construirea unei bombe cu hidrogen. O parte a masinii este expusa la Institutia Smithsonian din Washington, DC