Beneficiile jocurilor video pentru copii si adulti

 

 

Jocurile video sunt adesea respinse ca fiind nesofisticate sau de domeniul canapei, dar stiati ca multe elemente comune ale acestor lumi simulate pot oferi beneficii tangibile in viata reala? Beneficiile jocurilor video atat pentru copii, cat si pentru adulti includ:

  • Stimularea creierului sanatos;
  • Dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor;
  • Eliberare de stres;

Jocurile bazate pe controler pot fi grozave pentru mainile tale. Intr-un studiu care a implicat un grup de chirurgi, cercetatorii au descoperit ca cei care au jucat jocuri video au fost mai rapid la efectuarea procedurilor avansate si au facut cu 37% mai putine greseli decat cei care nu au facut-o. De asemenea, jocurile video speciale au fost folosite ca terapie fizica pentru a ajuta victimele accidentului vascular cerebral sa-si recapete controlul asupra mainilor si incheieturilor.

Jocurile sunt intr-adevar un antrenament pentru mintea ta deghizat in distractie. Studiile au aratat ca jocul cu jocuri video in mod regulat poate creste materia cenusie din creier si creste conectivitatea creierului. (Materia cenusie este asociata cu controlul muscular, amintirile, perceptia si navigatia spatiala.)

Stereotipul unei persoane timide care foloseste jocurile video ca o modalitate de a scapa nu este asa cum arata jucatorul obisnuit. Cercetarile anterioare care au implicat copii au descoperit ca cei care au jucat mai multe jocuri video aveau mai multe sanse sa aiba abilitati sociale bune, sa performanteze mai bune din punct de vedere academic si sa fi construit relatii mai bune cu alti studenti datorita componentei sociale si de colaborare a anumitor tipuri de jocuri.

Jocurile deschise, bazate pe misiuni si pe mai multe niveluri sunt concepute ca niste puzzle-uri complexe care dureaza cateva ore pentru a fi rezolvate. Ocazional, solutia variaza in functie de actiunile tale in joc. A invata sa gandesti pe picioarele tale si sa faci strategii intr-un mediu fantezist in ritm rapid este o abilitate care se poate traduce in lumea reala. Un studiu pe termen lung publicat in 2021 a aratat ca copiii care au jucat jocuri bazate pe strategie au aratat o imbunatatire a abilitatilor de rezolvare a problemelor si, prin urmare, au avut tendinta de a obtine note mai bune in anul scolar urmator.

Majoritatea consolelor majore au acum tehnologia pentru a-i aduce pe jucatori jos de pe canapea si sa se ridice in picioare. Viitorul jocurilor VR va duce lucrurile la un nivel cu totul nou. Programatorii de jocuri mobile au inceput, de asemenea, sa creeze jocuri care sunt jucate in spatiul fizic, construindu-le in jurul datelor de locatie din lumea reala si inspirand jucatorii sa se mute pentru a avansa in lumea virtuala. Pentru a descoperi varietatea de jocuri online, jcuatorii pot accesa link-ul  Go URL pentru a ajunge pe site-ul jocurionline.ro!

Atata timp cat nu te uiti la ecran timp de 10 ore consecutiv (sau stai la doi metri distanta), jocul video poate face de fapt o vedere mai buna. Intr-un studiu, 10 studenti barbati care nu erau jucatori au fost antrenati timp de 30 de ore in jocuri de actiune la persoana intai si apoi au fost testati impotriva a 10 non-jucatori. Elevii care s-au jucat au putut sa vada obiectele mai clar in spatiile aglomerate datorita rezolutiei spatiale imbunatatite. Au putut sa-si antreneze creierul sa vada detalii mai mici, pentru ca in fiecare joc, acele detalii s-au dovedit a fi importante.

Studiile au aratat ca unele jocuri video pot stimula starea de spirit si pot imbunatati ritmul cardiac – un semn ca pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea stresului. Corelatia (nu cauzalitatea) dintre jocurile video si stres a fost reflectata in numeroase studii fara legatura, motiv pentru care jocurile video au fost folosite in terapie de peste un deceniu.

Exista jocuri video pentru aproape orice. De la inceput, dezvoltatorii si-au dat seama ca jocurile video ar putea fi folosite pentru a imbunatati abilitatile de citire si matematica. Astazi, exista jocuri care incorporeaza istoria lumii, gatit, politica, chimie, arhitectura si alte subiecte la care este posibil sa nu fi fost expus la scoala.

Cu jocurile video fie castigi, fie continui sa incerci, invatand din greselile tale pe masura ce progresezi pana cand atingi obiectivul. Din acest motiv, unii cercetatori si educatori sustin ca jocurile video ii pot invata pe oameni sa fie mai increzatori si sa lucreze spre obiectivele lor, tratand fiecare pas gresit ca doar o alta oportunitate de invatare.

Desi jocurile depind in mare masura de memoria pe termen scurt, s-a dovedit ca imbunatatesc memoria pe termen lung si alte abilitati importante. O rutina banala si plictiseala duc adesea la stagnare mentala, dar exista mult prea multe cazuri in viata noastra cand ne aflam fara nimic de facut. Jocurile online pot interveni pentru a umple acest vid, tinandu-va ocupat si activ mental si psihologic. A juca impotriva adversarilor virtuali sau a adversarilor umani intr-un cadru virtual este la fel de antrenant din punct de vedere cognitiv ca si a juca cu un om in lumea reala.

Desi exista o lipsa de conversatie si interactiune sociala, aceasta duce adesea la o concentrare si o concentrare mai mare. Divertismentul intr-un joc vine din natura competitiva a activitatii. Cu toate acestea, beneficiile aliate pe care le ofera in ceea ce priveste sanatatea voastra nu pot fi ignorate.

Jocurile online promoveaza, de asemenea, comunicarea si munca in echipa. Oferirea oamenilor un stimulent pentru a lucra unii cu altii pentru a castiga la jocuri ii ajuta sa interactioneze mai bine cu ceilalti in spatiile lor de lucru sau in viata lor de zi cu zi offline. Acest lucru este util in special pentru introvertiti, deoarece le permite sa comunice cu alte persoane printr-un mediu care este mai tangibil sub controlul lor. Acest lucru le poate permite sa se simta mai confortabil cu interactiunile interpersonale.